Bir veya daha fazla benzen halkası içeren bileşenler aromatikler olarak adlandırılır. Aromatik bileşikler, organik kimyasal bileşiklerin, halkalı molekül yapıları ve farklı özellikleriyle alifatik bileşiklerden ayrılan geniş bir grubudur.
Bu gruptaki birçok bileşen hoş bir kokuya sahip olduğundan dolayı aromatik adını almıştır. Aromatikler kendi içerisinde bazı sınıflara ayrılır. Bunlardan benzen ve toluenler, yapıştırıcıların birleşimi ve boyalarda kullanılmaktadır.
Yapısında halkalı düzlemler yer alan bileşikler aromatikleri oluşturur. Benzen, benzen türleri, antrasen, halkalı benzen, naftalin gibi bileşikler bu sınıfta bulunmaktadır. Aromatikler en fazla karbon kimyasında kullanılmaktadır.
Aromatiklerin temelini oluşturan benzen, renksiz, berrak ve kendine özgü hoş kokusu ile bilinir. Benzen; LAB, anilin, DDT, DDB, Maleik Anhidrit, Stiren, Diklorbenzen ve Siklohenzan gibi kimyasal maddelerin üretiminde yer almaktadır.
Benzen Türevi Aromatik Bileşikler
Benzenden türeyen aromatik hidrokarbonlar sınıfı genel olarak arenler ismiyle tanınır. Çok halkalı aromatik bileşikler, özellikle birçok aromatik halkanın iki ya da daha çok karbon atomunu ortaklaşa kullandığı naftalin, antrasen, fenantren gibi kaynaşmış ya da yoğunlaşmış halkalı aromatik bileşikler sanayi açısından önem arz etmektedir.
Benzen Dışı Aromatik Bileşenler
Benzen dışında aromatikler grubunda Paraksilen yer alır. Benzendeki renksiz ve kokusuz özellikler Paraksilende de yer almaktadır. Kendine özel bir kokusu vardır.
Aromatiklerden biri olan Ortoksilen, Ftalik Anhidrit üretimi ile kozmetik, ilaç ve boya sanayisinde tercih edilmektedir. Aromatikler grubunda yer alan Toluen, vernik ile boya sanayisinde çözücü etken olarak kullanılır. Toluen ayrıca Fenol, Benzoik Asit ve TNT üretiminde de yer alır.
Aromatik bileşenlerin hem hoş kokuları hem de sağladığı avantajlar nedeniyle geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Ayrıca ekonomik olması da bir diğer tercih nedenidir.